ΚΥΝΟΔΟΡΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ.


    Η Rosa Canina είναι το πιο διαδεδομένο είδος τριαντάφυλλου στον κόσμο που ανήκει στην οικογένεια Rosaceae. Είναι ένα αυθόρμητο φυτό με ακανθώδες θάμνο που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα ύψος. Αναπτύσσεται στους λόφους και στην ύπαιθρο, ειδικά σε μεγάλες και πολύ ηλιόλουστες περιοχές.     
    

Φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού:

  • Νευρικά και καρδιοαγγειακά συστήματα: 
    1. Υπνωτικός: Βοηθάει για ξεκούραστο ύπνο.
    2. Αντι - άγχος, αντικαταθλιπτικό: Αυξάνει τις νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας έτσι στην μνήμη. 
    3. Ανυψωτικό : Πολύτιμo για άγχος πονοκεφάλους.  
  • Πεπτικό: Πολύ χρήσιμο για την θεραπεία της γαστρίτιδας, του μετεωρισμού, της διαφραγματικής κήλης, της καούρας ή του στοματικού πόνου.
  • Δέρμα: Ψύξη, αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακό, αντιγηραντικό. 
  • Πρόσθετο: Βήχας - αντισπασμός. Ισχυρό αντιοξειδωτικό.

    Το εκχύλισμα Rose Canina είναι συμπύκνωμα Vit. C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και εμποδίζει το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών μειώνοντας την κυτταρική γήρανση. Όσον αφορά τη βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), είναι φυσιολογικό να σκεφτόμαστε αμέσως τα πορτοκάλια. Ωστόσο, μεταξύ των πλουσιότερες καρπούς αυτού του πολύτιμου βιταμίνης, δεν βρίσκουμε τα πορτοκάλια, αλλά ο καρπός της  αγριοτριανταφυλλιάς που έχουν 40 φορές τη βιταμίνη C που περιέχεται στα πορτοκάλια (100 g καρπός αγριοτριανταφυλλιά περιέχουν περίπου 2.200 mg της βιταμίνης C , ενώ 100g των πορτοκαλιών έχουν περίπου 50 mg βιταμίνης C).

    Το κυνόροδο ή το καρπό από άγρια τριανταφυλλιά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για την δημιουργία λικέρ ως αφέψημα εάν τα αποξηράνουμε, για την παρασκευή γλυκού και μαρμελάδας. 

Συνταγή για λικέρ

150 - 200 γραμμάρια κυνόροδο

750 γραμμάρια κονιάκ 

2 γαρύφαλλα

2 ξυλάκια κανέλας

200 γραμμάρια ζάχαρη.

Εκτέλεση: Σε ένα γυάλινο βάζο βάζουμε τα υλικά μας και τα τοποθετούμε στην βεράντα για 40 περίπου μέρες. Μετά το σουρώνουμε και το λικέρ μας είναι έτοιμο. 


Συνταγή για γλυκό

250 γραμμάρια κυνόροδο καθαρίζουμε τα σποράκια.

250 γραμμάρια ζάχαρη

Μια βανίλια

Μισό λεμόνι περίπου μια κουταλιά του γλυκού

Μισό ποτήρι νερό

Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τους καρπούς και αφαιρούμε  τα κουκούτσια, τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε το νερό και την ζάχαρη. Τα βράζουμε μέχρι να να μαλακώσουν και να δέσει το σιρόπι. Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό. Προς το τέλος προσθέτουμε την βανίλια και το λεμόνι.

Καλή επιτυχία!!! 

  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις