ΡΙΓΑΝΗ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΒΟΤΑΝΟ

Η ρίγανη είναι ένα βότανο από την οικογένεια Lamiaceae. Οι άνθρωποι την χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια για να προσθέσουν γεύση στα πιάτα τους και για να βελτιώσουν την υγεία τους. Περιλαμβάνετε στην μεσογειακή διατροφή.

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι συνδέουν τη ρίγανη με τη χαρά και την ευτυχία. Το όνομά της προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «oros» που σημαίνει βουνό και «gamos» που σημαίνει χαρά.

Η Ελληνική ρίγανη είναι φυτό πολυετές και ποώδες, είναι αυτοφυής και βρίσκετε σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την ρίγανη στη διατροφή σαν συμπλήρωμα και σαν αρωματικό λάδι.   

Τα αντιοξειδωτικά θυμόλη, καρβακρόλη, λιμονένιο, οκιμένο και καρυοφυλλένιο δίνουν στο βότανο τη γεύση και το άρωμα του. Η ρίγανη παρέχει διαφορετικά αντιοξειδωτικά, όταν οι άνθρωποι την καταναλώνουν στη διατροφή. Η ρίγανη έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.

Οι άνθρωποι γύρω από την περιοχή της Μεσογείου έχουν χρησιμοποιήσει τη ρίγανη για αιώνες στη φυτική παραγωγή για τη θεραπεία πολλών παθήσεων όπως:

·       Πληγές δέρματος

·       Πονεμένοι μύες

·       Βρογχικό άσθμα

·       Κράμπες

·       Διάρροια

·       Δυσπεψία

·       Κρυολογήματα

·       Για την ενίσχυση της υγείας.

Συμβουλές μαγειρικής.

          Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα φύλλα ξηρά ή φρέσκα για να προσθέσουν μια «μεσογειακή» γεύση σε μια σειρά πιάτων. Επίσης την προσθέτουν σε:

·       Ψημένες λιχουδιές

·       Πιάτα λαχανικών

·       Όσπρια

·       Ψάρι

·       Πιάτα με τσίλι.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την προσθήκη της στο φαγητό:

·     Κατά το μαγείρεμα, πασπαλίζουμε κρέας, ψάρι, κοτόπουλο με ρίγανη για γεύση.

·       Χρησιμοποιήστε την σε μαρινάδες ή γέμιση.

·   Κόψτε και ανακατέψτε σε ζύμη ψωμιού ή πίτσας για μια γεύση herby.

·       Προσθέστε φρέσκα φύλλα ρίγανης σε μια σαλάτα.

·       Πασπαλίζουμε σε τυρί ή μοτσαρέλα.



Για να μετριάσετε την γεύση, δοκιμάστε τα εξής:

·     Την προσθέτουμε προς το τέλος της διαδικασίας μαγειρέματος.

·   Κόψτε, θρυμματίστε ή αλέστε τα φύλλα για να απελευθερώσετε περισσότερη γεύση.

·    Ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα και αυξήστε, καθώς παραπάνω ποσότητα μπορεί να κάνει το φαγητό πικρό.

Εάν μια συνταγή ζητήσει ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, αυτό ισοδυναμεί με μια κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη.   

 Εκτός από τη χρήση της στην μαγειρική, έχει και φαρμακευτική δράση.  Το ριγανόλαδο περιέχει τονωτικές, αντισπασμωδικές και εφιδρωτικές ιδιότητες. Ακόμη το έγχυμα  χρησιμοποιείται για το βήχα, την διάρροια και για στοματικές πλύσεις για μόλυνση του στόματος και του φάρυγγα. Τέλος χρησιμοποιείται για κατάπλασμα σε πληγές.

                                                                                                   

Παραπομπές και σημειώσεις:

1.    Medicalnewstoday

2.    El.m.wikipedia.org

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις