Μπιτούνι ή Σιδερίτης


 


Μπιτούνι ή Σιδερίτης

 

Ο σιδερίτης ή μπιτούνι είναι ένα φυτό πολύτιμο εδώ και αρκετά χρόνια για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του. Όπως αναφέρει και το όνομα του ο Σιδερίτης περιέχει υψηλές ποσότητες σιδήρου.

Το φυτό αυτό χρησιμοποιείται ευρύτατα στις μεσογειακές χώρες, ως αφέψημα. Πρόκειται για μονοετείς ή πολυετείς πόες με άνθη κίτρινα ή λευκά.

Το ρόφημα αυτό περιέχει σημαντικές ποσότητες από τις ουσίες αυτές που θεωρείται ότι παρέχουν προστασία στον ανθρώπινο οργανισμό από τις ανεπιθύμητες οξειδώσεις. Η ισχυρή επουλωτική και ανανεωτική του δράση. Το καθιστά ιδανικό για χρήση σε τραύματα.

Η αντισπασμωδική, η αντιμικροβιακή και η αντιφλεγμονώδες δράση του είναι μια ασπίδα προστασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αντιική του δράση είναι αυτή που προστατεύει τον οργανισμό από τα κρυολογήματα.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες για τις ιδιότητες του φυτού αυτού διαπιστώθηκε ότι βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και βοηθά στην νόσο Αλτσχάιμερ.

Μία ακόμη ευεργετική δράση του αφεψήματος είναι ενάντια στον σακχαρώδη διαβήτη και την οστεοπόρωση.

Όσο αφορά την πρόληψη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων αξίζει να σημειωθεί ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη τους.

Το αφέψημα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση

·       των κρυολογημάτων

·       της ρινικής συμφόρησης

·       των αναπνευστικών προβλημάτων

 

Επίσης προσφέρει ανακούφιση

·       στον στομαχόπονο

·       στην δυσπεψία.

 

 

 

Αποτελεί ένα ρόφημα

·        τονωτικό

·        αποτοξινωτικό

·        θερμαντικό

·        διουρητικό

·        διεργητικό του εγκεφάλου και των μυών.

 

Τέλος συνίσταται για την καταπολέμηση εντερικών διαταραχών αφού δεν περιέχει καφεΐνη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις