ΧΑΜΟΜΗΛΙ


 


Το χαμομήλι είναι  “ο γιατρός των φυτών” αφού έχει εξαιρετικές ιδιότητες που από την αρχαιότητα είναι γνωστές.

Ένα απολαυστικό χειμωνιάτικο ρόφημα που προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία από το στρες, τις ημικρανίες, τις νευραλγίες και τις ζαλάδες.

Η επουλωτική του δράση σε πληγές και εγκαύματα ανακουφίζει τον πόνο από αυτά. Ακόμη η τοπική εφαρμογή χαμομηλιού σε έκζεμα έχει θεραπευτικά αποτελέσματα.

Σε περίπτωση κρυολογήματος, πυρετού, γρίπης ή συνάχι η εισπνοή ατμού από το εκχύλισμα του μειώνει την καταρροής και καταπραΰνει το κρύωμα.

Το αφέψημα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση

·       των κρυολογημάτων

·       της ρινικής συμφόρησης

·       των αναπνευστικών προβλημάτων

·       του βήχα.

Επίσης προσφέρει ανακούφιση

·       στον στομαχόπονο

·       στην δυσπεψία.

Αποτελεί ένα ρόφημα

·        τονωτικό

·        αποτοξινωτικό

·        θερμαντικό

·        ιουρητικό

·        διεργητικό του εγκεφάλου και των μυών.

 

          Άλλη μια ιδιότητα του είναι η παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης οι αντιφλεγμονώδες ιδιότητες ωφελούν σε φλεγμονές των ματιών, του δέρματος, του εντέρου καθώς και οι μολύνσεις από μύκητες.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνες το χαμομήλι είναι ένα φυσικό παυσίπονο για όλους. Όσον αφορά τα παιδιά το αφέψημα αυτό είναι χρήσιμο για τους πόνους οδοντοφυΐας και των κολικών. Για τις γυναίκες το ρόφημα αυτό είναι εμμηναγωγικό και ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου, ενώ για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την αποθήκευση γλυκογόνου στο ήπαρ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις